1 Läs mer >>
Du behöver
100 g rumsvarmt smör
125 g brunt farinsocker
1 rumsvarmt ägg
2 tsk vaniljsocker
225 g jordnötssmör
100 g vetemjöl
½ tsk bikarbonat
 
Gör så här
Sätt ugnen på 180°( varmluftsugn 150°).
Blanda samman farinsocker och smör. Rör ihop ägg och vaniljsocker och häll ner det i smörblandningen.
Mät upp jordnötssmör och häll i det i smeten. Rör om väl.
Blanda mjöl och bikarbonat, sikta ner det i blandningen med sil. Blanda ordentligt tills det inte finns några klumpar kvar i smeten. Sätt in skålen i kylskåpet i 30 minuter så att degen stelnar lite.
Forma kulor lite mindre än en köttbulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta sedan till alla kulor med en gaffel såpass mycket att det blir ett litet märke av en gaffel i kakorna.
Grädda kakorna i nedre delen i ca 11 minuter. Låt svalna helt på galler.
Insperation från kokboken "Flickornas egen kokbok".

Cookies med jordnötss...

3 Läs mer >>
Du behöver
50 g rumsvarmt  smör
½ dl solrosolja
1 ¼ dl socker
1 rumsvarmt ägg
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
¾ dl mjölk
 
Kolafyllning
1 burk kondenserad mjölk
 
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Lägg burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull täckt med vatten. Låt koka i ca 3 timmar. Vispa samman smör socker och solrosolja med elvisp. Tillsätt ägget och vispa ihop en fluffig smet utan klumpar.Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke och vispa ner i äggsmeten. Tillsätt mjölken och vispa ihop snabbt, vispa inte mer än att allt precis blandats.
Klicka ut slantar stora som 5-kronor på en plåt med bakplåtspapper, men med rätt så stort mellanrum mellan kakorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 12 minuter. Låt svalna.
Efter att den kondenserade mjölken fått koka i ca 3 timmar häller du ut det varma vattnet ur kastrullen och tar försiktigt ut burken ur kastrullen. Öppna burken och bred på kola krämen. Förvara i kylskåp.
Hämtat recept från kokboken Whoopies! Ljuvliga bakverk med tradition
 
 
 
 
 
 

Havrewhoopie med kola...